maandag, april 18, 2005

De schoorsteenbouwer en de klokkenluider bepalen de toekomst van de kerk!

Terwijl de kardinalen zich opmaken om de heilige geest zijn werk te laten doen, zou een mens vergeten dat het lot van de Rooms-Katholieke kerk in de handen ligt van Fabio Soterius en Marco Silvesterino. Deze twee Italiaanse burgers vertolken immers een cruciale rol in deze pausverkiezing.

Fabio is een 44-jarige schoorsteenbouwer uit Milaan, terwijl Marco al sinds zijn 21ste de alomgekende klokkenluider van Turijn is. Zij krijgen de taak om de miljard katholieken alom op deze aardbol via rooksignalen en bellengerinkel een nieuwe paus aan te kondigen!

De hoofdredacteur van 'Cursief Huigje' had deze morgen een exclusief gesprek met beide heren.

Fabio, het waren zeker drukke tijden?

Inderdaad, reeds vele maanden werd duidelijk dat een nieuwe pausverkiezing eraan kwam. Wat echter maar weinigen weten, is dat elke Italiaanse schoorsteenbouwers de voorbije weken een ontwerp kan opsturen naar het Vaticaan. Daar besliste een vurige commissie over het type schouw, dat in aanmerking komt om een plaats te krijgen op de Sixtijnse kapel, eens een conclaaf van start gaat.

Heb je zicht welke ontwerpen uiteindelijk in de finaleronde geraakten?

Blijkbaar moet het er erg spannend aan toe gegaan zijn. Urenlang werd gedebateerd. Drie ontwerpen maakten de meeste kans.
Een modernistisch kunstwerk met duidelijke Spaanse roots werd uiteindelijk niet geselecteerd door de horde zwaar Ratzingergezinden.
De Danneelsvolgelingen konden het op hun beurt niet eens zijn met een strak klassiek ontworpen schoorsteen.
Uiteindelijk waagde ik mijn kans door het insturen van een compromis-schoorsteen.
En dit leek de tweederde meerderheid te halen!


Zit het vakmanschap je in de genen?

Jazeker, mijn grootvader had de eer om de schoorsteen te ontwerpen voor het conclaaf waarbij Paulus VI gekozen werd. Mijn vader daarentegen had brute pech. Het was in 1978 kort na het overlijden van de lachende paus. Was het door de snelheid waarop twee conclaven elkaar opvolgden? Feit was dat alles eindigde op een fiasco. Bij de verbranding van de kiesbriefjes moet mijn vader vermoedelijk teveel droog stro voorzien hebben, zodat de schoorsteen volledig vuur vatte.

En Marco, hoe heb jij de verantwoordelijke taak voorbereid?

Als jarenlange klokkenluider in Turijn heb ik het vak toch al wat in de vingers. Ik weet waar de klepel hangt. Toch was het een verrassing dat vorige week de kardinalen een nieuwe preek schreven waarin bepaald werd dat ik de Romeinse klokken mocht luiden, op het ogenblik dat uit Franco's schoorsteen de witte rook een weg zoekt. Het is alvast een grote eer.

Hoe leef jij naar dit conclaaf toe?

Ik sta 's morgens extra vroeg op. Neem vervolgens de trein naar een klein dorpje aan de rand van Rome. Daar staat een kapel waar ik volop kan oefenen in het klokkenluiden. Die plaats heb ik gekozen omdat net naast de kapel een oude schuur staat, waarop Fabio een duplicaat van de Vaticaanse schoorsteen heeft gebouwd. Zo oefenen we elke dag bij het zingen van 'Een bakske vol met stro'. En geloven of niet, we beginnen het onder de knie te hebben!

Heren, ik wens jullie veel succes toe én laat de heilige geest op jullie nederdalen!

3 Reacties

At dinsdag, april 19, 2005, Anonymous regine said...

blijkbaar zal de schoorsteenbouwer nog iets moeten bijsturen, want gisterenavond sloegen de eerste rookpluimen niet zwart uit.. er zou wel een verwarring kunnen ontstaan!!!

 
At dinsdag, april 19, 2005, Anonymous bernie de bean said...

het is goed van het bestaan van mensen als Marco en Fabio te vernemen, inderdaad, de Geest mag waaien waar h/zij wil de hoge omes in het rood( tantes zitten er wel spijtig genoeg niet tussen) mogen die Geest al dan niet capteren, zonder de eenvoudige plichtsbewusten als Marco en Fabio zal het zekerst niet lukken. bedankt voor de melding

 
At dinsdag, april 19, 2005, Anonymous Lord CMS said...

het ws schrijnend op TV& met amrtine tanghe die vol pathos zat te zegen dat er jhammergenoeg nog geen rook te zien was toen ze live de schoorsteen in de gaten hielden...minstens 3 keer in het nieuws van 19u!!!
miljaar! heeft iemand het extra nieuws gezien waar ze zwarte rook lieten zien?

 

Een reactie posten

<< Home