zaterdag, oktober 13, 2007

Nutteloze wet

Vorig jaar kwam Vincent Van Quickenborne, toen staatssecretaris voor administratieve vereenvoudiging, in het nieuws. Hij was druk aan het werk om 'nutteloze' wetten af te schaffen.
Zo verdween de wet waarin bepaald wordt dat je als vliegtuigreiziger bij het instappen je GSM aan de piloot moet geven!
Ook een wet uit 1852 verdween definitief in de papiermand. Dit betekent dat het vanaf heden toegestaan is om 'vreemde staatshoofden' te beledigen. Ik vermoed dat Freya bijzonder opgetogen zal zijn met die wet.
Jan Peter Balkenende, ooit getypeerd als dé mix van Harry Potter en extreme stijfburgerlijkheid en truttigheid wellicht een pak minder.

Ik blijf echter met gemengde gevoelens zitten ten aanzien van Vincents 'Zoektocht naar de nutteloze dingen des politiek leven'.
Enerzijds omdat ik vrees dat - door het afschaffen van al
die vergane wetteksten - ook elke 'humor' definitief uit het Belgisch staatsblad en Burgerlijk Wetboek verdwijnt. En zeg nu zelf, met humor kunnen heel wat 'probleemsituaties' opgelost worden.
Anderzijds omdat ik - vanuit mijn luie stoel - blijf vaststellen dat Vincent dé verkeerde wetten aanpakt.
Eén recent voorbeeld om dit te illustreren:

Vorig jaar werd Pascal Q door de Antwerpse assisenjury schuldig bevonden aan moordpoging. Hij schoot vier jaar geleden een brave burger een kogel door het hoofd na een banale ruzie om een
parkeerplaats. De brave burger is door het 'voorval' 100% arbeidsongeschikt. Pascal Q krijgt 25 jaar celstraf + 900 000 euro schadevergoeding.
Wat denkt een mens die dat vonnis leest? Ok, mét Pascals'straf zal de brave burger niet minder arbeidsongeschikt worden, maar de rechtbank heeft toch een voldoende zware straf uitgesproken.

Neen dus, want wat blijkt er nu? Omdat Pascal Q 'zijn kat' (=zijn advocaat) stuurde én ondertussen al lang het hazenpad had gekozen - kan de uitgesproken straf niet uitgevoerd worden.


Méér nog, veronderstel dat ooit (al is de kans wel klein) Pascal Q opgepakt wordt, dan kan hij - omdat de wet het voorziet - een nieuw assisenproces vragen. Een proces met een andere jury.

Wedden dat Pascal Q nu samen met Fehriye Erdal bij het drinken van een glaasje champagne enorme binnenpretjes hebben - telkens ze denken aan de rechtsstaat België?

Labels:

3 Reacties

At dinsdag, maart 14, 2006, Anonymous regine said...

hoeveel andere criminelen lachen in hun vuistje als ze denken aan de fouten die ons Belgenlandje in het verleden al heeft gemaakt en hen daardoor de vrijheid heeft gegund......

 
At dinsdag, maart 14, 2006, Anonymous Frank said...

Straks kan Nihoul ook meelachen!

 
At vrijdag, oktober 12, 2007, Blogger Elsje said...

Kreeg PQ 9 ton euro schadevergoeding? Dan kan ik me voorstellen dat-ie die champagne wel kan betalen!

 

Een reactie posten

<< Home