zondag, maart 19, 2006

Voetbalschandaal

Het zijn harde tijden voor de ware voetballiefhebber. Hij heeft mogen ondervinden dat de lijfspreuk 'Met alle Chinezen, maar niet met den dezen' niet geldt in de wereld van buitenspel, penalty en lobballen.
De Chinees Yé blijft spoorloos. Zou de Belgische Staatsveiligheid hier ergens mee te maken hebben?!
Hoedanook, ook de sportjournalist weet de dag van vandaag niet echt goed van welk hout pijlen maken. Moet hij nu voortdurend kritisch verslag uitbrengen van een voetbalmatch? En als bv Kompany struikelt over zijn eigen voeten, meteen onze gewezen Gouden Schoen verdenken van Alatta-praktijken? En wat te zeggen van Philip Clement die wel eens durft te scoren tegen zijn eigen ploeg?

Als ik de verslaggeving er op nalees, dan stel ik vast dat er binnen de sportjournalistiek blijkbaar een afspraak is gemaakt om 'de voetballers' te ont-persoonlijken. Ze te gaan benaderen en te beschrijven als "dingen". 'Dingen"- die geen eigen wil hebben én dus volgens die redenering niet verdacht kunnen worden van corrupte praktijken!
Of willen ze protesteren - omdat ze vinden dat zij ook hun 'beroepseer' geschonden is?

Want wat las ik onlangs op www.sport.be in de verslaggeving van een match van Standaard ?

" 04' Conceicao is er door een blessure niet bij, maar in tegenstelling tot eerdere geruchten zit het wel in de tribune."

Of bedoelen de journalisten 'Yé' wanneer ze 'het' schrijven?
Wie zal 'het' zeggen?
Misschien kunnen we 'het' vragen aan onze kroonprins. Of weet die ook van toeten noch blazen?