woensdag, september 07, 2005

Een tennisbal vóór de zon

Vannacht kon Kim weer enkele tienduizende euro's op haar spaarboekje zetten, na winst tegen éne Williams uit de USA. Die tennisclash tussen twee groten deed me terug denken aan wat Jef meemaakte op die dag waarop het zonlicht (eventjes) niet meer scheen.

Jef had in de krant gelezen dat Venus zou zorgen voor een mini-zonsverduistering. Hij wou dat voor geen haar missen, hoewel Jef al vele jaren met een kale knikker door het leven ging.
Hij nam een extra dagje onbetaald verlof én trok met pak en zak naar de Hoge Venen. Daar was immers de plaats die weerman De Boosere had aangeduid als ideale uitkijkpost om het spektakel bij te wonen.

Jef arriveerde er omstreeks vijf voor twaalf. Hij nam alle tijd om zich goed te installeren. Een klapstoeltje, een klein tafeltje, een tafelkleedje, een beker, een flesje rosé, een picknickmand, .. niets zou hem weerhouden om van hèt evenement volop te genieten. Pas in 2012 én voor wie die kans zou missen, is het wachten op 2125 om weer eens Venus te zien passeren voorbij de zon.

Jef snapte dat laatste niet erg goed, maar met zijn simpel boerenverstand vond hij dat hij ook niet alles moest weten. Kortom hij was tevreden met wat hij van God via zijn vader en moeder had gekregen.

Het moment van de waarheid naderde. Rond één uur zou de act zich in de beste omstandigheden voltrekken. Jef was al wat verbaasd dat de meute die zich rondom zijn afgebakend picknickterrein had verzameld, er stoïcijns kalm bij bleef. Hij had toch wat meer emoties én initiatieven verwacht. Zouden ze zich allen in de luren laten leggen? Waarom komen ze niet op voor het eigen volk? Allemaal vragen die in zijn hoofd ronddwaalden én waarop hij geen antwoord kreeg.

Dit deed hem bijzonder veel aarzelen.
Zou hij durven? Zou hij niet belachelijk gemaakt worden?
Vanuit zijn rechterooghoek zag hij een filmploeg van de VTM staan die druk aan het filmen was.
Dàt was zijn kans. Bij de familiezender zou hij wel aan zijn trekken kunnen komen. Vele gewone burgers hadden in de loop van de VTM-geschiedenis al heel wat faam gekend: boer Charel, de familie Planckaert, de Sam én de Kelly, …

Die gedachte trok hem over de schreef.
Terwijl Jan en Alleman én ook Mieke met eclipsbrilletje naar de zon keken – haalde Jef uit zijn valies een groot spandoek.
Hij plantte dat in de relatief drassige wei.
Een mens – en mogelijk ook een zon – kon er niet naast kijken.
Jef bracht zijn boodschap aan het kijkend Vlaams publiek.
“Kim is de allerbeste én kan veel meer dan Venus!!’

Pas vele uren later begon zijn euro te vallen.
De Venus die vandaag voor een wetenschappelijk opschudding zorgde – was niet kort gerokt én had geen serene zus.
Zou Jefs moeder dan toch gelijk gehad hebben toen ze tegen de pastoor had gezegd dat haar zoon bezeten was door de tennis?

2 Reacties

At woensdag, september 07, 2005, Anonymous The Dude said...

In 2012 staan ze allemaal op een rijtje, wat ik van Jef niet kan zeggen.

 
At woensdag, september 07, 2005, Anonymous Herfstblad said...

Mooi verhaal maar waarom zat ik dan ook met mijn eclipsbrilletje op ?
Ook zo simpel als vele anderen ?
Heerlijk gevoel niet alleen te zijn .
Mijn ma zaliger zie niks want ze wist het al lang . De waarheid kwam pas aan het licht toen ik op Struikgewas boven water kwam ......
Iedereen stelde het vast : Herfstblad .......... juist

 

Een reactie posten

<< Home