woensdag, juni 13, 2007

Mijn dorp haalt het wereldnieuws!

De verkiezingskoorts is voorbij. De koning heeft drukke dagen achter de rug. Winnaars staan voor een grote uitdaging, verliezers likken hun wonden.

Maar dat kan de inwoners van het kleine Elverdinge - waar ik mijn prachtige jeugdjaren meemaakte - niet deren. De verkiezingsstrijd is wat aan hen voorbijgegaan.

Na de hoogmis blijven de kerkgangers nog lang napraten, niet over het succes van "hun" Leterme. Zelfs niet over Angéle, een 55-jarige boerin, die erin geslaagd was om de stemcomputer volledig te ontregelen: ze had immers met volle geweld de 'pen' kapotgedrukt tegen het scherm!

Waarover dan wel?
Ruzies in menig huishouden!

Aanleiding was een actie van de pastoor tijdens het voorbije weekend. Een actie die zowel in binnenlandse als buitenlandse kranten heel wat aandacht kreeg.

Was deze stunt ingefluisterd door Benedictus? Of wou de pastoor één van de zeven werken van barmhartigheid tot uitvoering brengen: de dorstigen laven.

Hoedanook, de vrouwelijke burgers uit het dorp, waarover Willem Vermandere ooit zong, voelen zich gediscrimineerd. Waarom de mannen wel, en zij niet?
Ze stellen zich ook heel wat vragen over het feit dat ook 'zonen' een drankbonnetje kregen. Hoe durft de kerk om die onschuldige kinderen te verleiden met dranken!
De conservatieve vleugel van de kerkgangers vond het een heidens, zelfs duivels plan dat tot uitvoering werd gebracht.

En daardoor kwam het dat op vaderdag er in menig gezin een ijzige kilte waar te nemen was, toen vader en zoonlief, lichtjes aangeschoten, omstreeks 13.15 thuiskwamen na hun cafétocht.

PS: ik ben ervan overtuigd dat mijn vader zeker geen bezwaren zou geuit hebben over deze actie. Integendeel, als koorleider, organist, muzikant, ... zou hij wellicht méér dan 1 bonnetje gekregen hebben!! En de kans dat het dan wel eens 13.30 uur zou zijn vooraleer hij terug thuis was, zou relatief groot zijn. De (voor de derde keer opgewarmde) soep zou klaar staan!

Labels: , , ,

5 Reacties

At woensdag, juni 13, 2007, Anonymous Christophe said...

Haha, die west vlamingen toch ;)

 
At woensdag, juni 13, 2007, Anonymous peer said...

Vrouwen horen niet te drinken. Zij moeten keurig wachten tot hun man dronken thuiskomt.

 
At woensdag, juni 13, 2007, Anonymous Annemie said...

Het perfecte onderwerp voor een volkse roman! Waar wacht je nog op, Huigje? ;)

 
At woensdag, juni 13, 2007, Blogger pierre du coin said...

Hij heeft dat niet slim aangepakt hé die pastoor. Hij had beter een soort van wijnproefactie gehouden in samenwerking met lokale wijnhandelaars. De parochianen mogen dan mee de miswijn voor het komende jaar helpen bepalen.

 
At donderdag, juni 14, 2007, Blogger Luc Callemeyn said...

Een drankbon voor de mannen op vaderdag.
Goed idee van jullie pastoor.
Wij kregen als ouders van een Plechtige Communicant ook een receptie na de dankviering. Zo zat de kerk ook nog eens vol.
Bij ons lokken ze de schoolkinderen naar de kerk op Wapenstilstandsdag door hen een zak chips te geven na afloop van de viering.
Kwam onze oudste (toen 6-7jaar) naar huis met de mededeling dat "die grootste piraat " eerst nog iets had voorgelezen aan het standbeeld.
("soldaat" natuurlijk)

 

Een reactie posten

<< Home