maandag, juli 27, 2009

Belgische toestanden

Stefaan De Clercq, kersvers minister van Justitie, zal wel even gezweet hebben de voorbije dagen.

Tien jaar geleden moest hij ontslag nemen nadat Marc Dutroux
het hazenpad had gekozen. En op 23 juli ll vertoefde hij een dagje in de Brugse gevangenis. Nee, niet als gevangene maar om er een dagje cipier te spelen.(op uitnodiging van VRT-nieuwsdienst).
Stefaan zal gedacht hebben: in deze komkommertijd is alles goed om eens in de aandacht te komen.
Maar hij had duidelijk buiten de waard gerekend. De waard van dienst waren enkele 'stoute misdadigers' die precies op die dag zinnens waren te ontsnappen.

En het was niet zomaar ontsnappen. Zoals in een goeie Amerikaanse film verleidde een jonge schoonheid één of ander helicopterpiloot. Nadat ie lang genoeg in haar mooie blauwe ogen had getuurd, werd hij verplicht om
de helicopter neer te zetten op het binnenplein van de Brugse gevangenis.

In Amerikaanse films zou de helicopter direct onder vuur zijn genomen ... maar in ons rustig Belgiëland kon de helicopter diverse minuten op de binnenkoer staan zonder dat er maar één cipier in de omtrek te bespeuren was. Was het juist koffiepauze? Of het verplichte siësta-uurke? Enkel een meute gevangenen troepte samen rond de helicopter, in de hoop om een one-way ticket te bemachtigen. Het aantal zitplaatsen was echter beperkt, zodat uiteindelijk maar een drietal misdadigers de vrijheid tegemoet konden vliegen.

Ontsnappen is één iets, maar uit de klauwen van een intensief zoekende politiemacht blijven, is een andere. Maar ook daar liep er blijkbaar iets fout. Want pas tweee dagen na de spectaculaire ontsnapping verspreidde de politie een opsporingsbericht via de media. Al wie de vluchtwagen zou gezien hebben, diende zo vlug mogelijk contact te nemen met de plaatselijke wijkagent of politiebureau. Voor mij is het helemaal niet duidelijk waarom er eerst een paar dagen moet gewacht worden om het grote publiek te betrekken bij de ontsnapping van een gangster. En ten tweede konden de gevangenen mijns inziens al binnen het uur het land uit zijn.

Voorlopig zijn er in deze komkommerperiode geen journalisten die schreeuwen dat de minister van Justitie zijn verantwoordelijkheid moet opnemen. Af en toe mag een minister wel eens geluk hebben, of niet?

Labels:

8 Reacties

At maandag, juli 27, 2009, Blogger wim said...

een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, ...
ach, diene mens kan 't ook niet helpen. Tegen dat iedereen zijn deeltje van het staatsbudget gekregen heeft, blijft er niet veel meer over. En zeker niet voor gevangenissen.
Grappig, nee genant was de hele situatie wel.

 
At dinsdag, juli 28, 2009, Blogger francky said...

die cipiers dachten waarschijnlijk dat dit alleen in amerikaanse TV-reeksen plaatsvond.

 
At dinsdag, juli 28, 2009, Blogger Terrebel said...

En andere gedetineerden raakten geïnspireerd...

 
At woensdag, juli 29, 2009, Anonymous klaproos said...

tssss erg hé...
het kan zomaar gebeuren :-((

en de moordenaar van annick loopt nog vrij rond....

 
At donderdag, juli 30, 2009, Anonymous fotorantje said...

rare dingens toch

en er staat nergens dat het verboden is om te ontsnappen blijkbaar
want daar zijn geen straffen voor voorzien

 
At vrijdag, juli 31, 2009, Blogger Alice van der Plas said...

Misschien hadden ze gehoopt de spectaculaire ontsnapping met de helicopter stil te kunnen houden...

 
At dinsdag, augustus 04, 2009, Blogger Elsje said...

Ongelofelijk genoeg is er vandaag (4/8) nog een schepje bovenop gedaan door de bevrijding van een aantal mensen die terecht stonden in het Paleis van Justitie. En nog steeds is het antwoord: ik treed _natuurlijk_ niet af. Als het niet waar was, zou je erom kunnen brullen van het lachen

 
At donderdag, augustus 06, 2009, Anonymous Adem said...

Ze blijven maar ontsnappen hé... en hij blijft maar zeggen: niets aan de hand. Die de Clercq heeft toch echt malchance, hij had beter een ander ministerpostje gevraagd :))

 

Een reactie posten

<< Home