zaterdag, juni 27, 2009

Beledigend of ongepast?

Het overlijden van een bekend figuur brengt heel vaak een niet-altijd-goed te verklaren golf (of liever tsunami) van emoties teweeg bij heel veel mensen, die de politieker, zangeres of popster bij wijze van spreken totaal niet kennen. In Vlaanderen gaat alles er nogal 'beschaafd' aan toe: er zijn de rouwregisters waar iedereen iets in kwijt kan. Fans zoeken elkaar op om te delen wat niet te delen is.
In Amerika is alles veel meer oncontroleerbaar ... soms neigt het naar massahysterie.
Maar over verdriet kan niemand (dus ook Cursief huigje) niet oordelen.

Verdriet hoort bij het leven en dus ook bij de dood. Wat echter niet hoort bij de dood, is de sensatiebeluste journalist die willens nillens de lezer (in dit geval de vele fans) wil lokken naar zijn krant of tijdschrift. Het is al langer zo dat de grenzen van fatsoen vlugger overschreden worden.

Het feit dat Yasmine uit het leven stapte, is op zich al erg genoeg. Het is al moeilijk te vatten. De sensatiekrant HLN pakte uit (ook op hun website)met titels als: "Yasmine hing zich op aan boom nabij huis zus".
Het artikel dat ze eronder plaatsen, is mijns inziens totaal misplaatst. Vreselijk zelfs.

Op de website was het mogelijk te reageren op het artikel. Meer dan 100 lezers hadden dat al gedaan - ze verwoorden vaak hun eigen gevoelens. Ik kon het niet laten en stuurde een korte tekst ter publicatie door waarin ik oa stelde dat ik in hun duizend jaar kan inbeelden wat de meerwaarde van zo'n artikel in de krant kan zijn. Dat het grote inbreuk doet op de privacy. Louter sensatie. Ook het afdrukken van foto van de 'bewuste' boom toont aan hoe diep de krant gevallen is."

Na het doorsturen van de reactie verschijnt een bericht dat de moderator het bericht zal lezen én daarna zal plaatsen - voor zover het niet beledigend of ongepast is.

En wat raad je?
De reactie kreeg geen plaats.
De redacteur zal mijn reactie als beledigend ervaren hebben.

vrijdag, juni 12, 2009

Lucky week

Je hebt zo van die weken waarin alles meezit.
Weken waarin het geluk je komt tegemoet gewandeld.
Deze week was zo'n week voor mij.
Want wat kwam er in mijn richting ge-emaild of ge-post?


1. een duo-ticket voor de opvoering van de musical Sunset Bouvelard in de Antwerpse Schouwburg. Da's voor vanavond.

Als musicalfan heb ik al een hele reeks musicals gezien: Les Miserables, Miss Saigon, Phantom of the Opera, Sacco & Vanzetti, Sound of Music, My fair lady, Camelot, Jekyll & Hyde, Dracula, Daens, Chess, Anne, Beauty & The Beast, Jesus Christ Superstar, The King & I, Company, Man van la Mancha. Dus daar komt nu weer een gratis musical bij.

Best meegenomen, want musicals bekijken is een dure zaak.


2. Deze morgen bracht de postbode een brief van de Persgroep. Daarin twee kaarten voor Wouter Deprez, die in de Gentse Vooruit zijn programma Eelt brengt. Dat op woensdag 24 juni.

En weten dat men voor Deprez uren in de rij staat om een ticket te bemachtigen (dat stond vandaag toch in de krant)ben ik dus bij de gelukkigen die 2 tickets in bezit heeft.

3. Geen twee zonder drie. Zonet stuurde De Morgen me een mail waarin staat dat ik één van de winnaars ben van een duoticket voor een concert op 14 juni in het Paleis van Schone Kunsten te Brussel. Er staan 2 werken op het programma: Richard Strauss= Vier Letzte Lieder én Symfonie nr 2 opus 27 van Josef Suk.

Misschien toch overwegen om op de lotto te spelen?

En hoe was jouw week?

zondag, juni 07, 2009

Verhelderend interview

Een staaltje van topjournalistiek was er te zien in het Eén-journaal van 13 uur.
Daar werd vanuit de studio 'live' overgeschakeld naar het kiesbureau in Roeselare, waar de reporter ter plaatse het woord nam.
Hij legde uit dat op het eigenste moment het kiesbureau zijn deuren sloot. Dat er dus niemand meer binnen mocht om er een stem uit te brengen.
Maar hij had iemand bij zich die hij wou interviewen.

Hij: Hier naast mij een mevrouw die bijna te laat was om te stemmen.
Zij (enigszins verbaasd: 'Te laat' is wel lichtjes overdreven.
Hij: Maar je was toch wel de laatste in de bureau. Je hebt alsnog je stem kunnen uitbrengen.
Zij: Inderdaad.
Hij: Dit was het dan. Over naar de studio.

Wat een heerlijk verhelderend interview met grote informatieve waarde.
Ik vermoed dat we vandaag en de komende dagen nog fantastische stof zullen hebben om over te palaberen.

Labels:

zaterdag, juni 06, 2009

Avatar (2)

"Bloggers zijn lijstjesmensen" is een veelgehoord cliché. En met rode kaken moet ook Cursief Huigje toegeven dat hij toch 'iets' met lijstjes heeft.
Regelmatig spendeer ik tijd om nieuwe leuke, interessante blogs te ontdekken. (ik vraag me trouwens af hoe andere bloggers hun 'link-lijstje' samenstellen)
In die zoektocht hou ik ook steeds in het oog of de blogger in kwestie een avatar heeft. Toen ik als groentje in het bloggen voor het eerst de term avatar ontdekte, vreesde ik in aanraking te zijn gekomen met één of andere mysterieuse ziekte.

"Avatar (uitspraak: afa·tar soms ook wel: affà·tjar) is echter een klein plaatje meestal tussen de 48x48 en 125x125 pixels groot, dat gebruikt wordt als gebruikersplaatje op het Internet. Avatars staan meestal naast of onder de nickname van een lid.
Een avatar wordt gewoonlijk gebruikt als verpersoonlijking voor de persoon achter de computer. Het is de verschijning van een speler in de virtuele wereld of fantasiewereld."
(Bron: Wikipedia)


Hieronder een reeks van 5 avatars. Soms zijn het echt pareltjes.

Als je er op klikt, kom je te weten welke blog er achter schuilt.En je zal merken dat de avatar soms veel mooier is dan de blog! Maar ook dat af en toe een avatar de perfecte weerspiegeling is van een verrassende, mooie, mysterieuse blog. Aan jou om te oordelen en te veroordelen.

1. 2+2= 7


2. Art=Life & Life=Art


3. Ash-blogger

4. I believe I can fly


5. Alexaland


En mocht je morgen in de stemhokjes een mooie avatar tegenkomen, laat het me weten!

Labels:

woensdag, juni 03, 2009

Het zijn zo van die dagen

Waar ik me aan ergerde vandaag?

- de klusjesmannen die je steeds opnieuw moet opbellen én toch nog steeds niet zijn verschenen.
- de 13 spamberichten die mijn e-box bevolken
- de kleurentelevisie die weer eens een paar kleuren minder schijnt te hebben
- mijn krant die meer dan een halve voorpagina besteed aan de winnaars van 'Het Restaurant' en nog 1/8ste pagina aan de comeback van Boonen. De vliegtuigramp is verbannen naar pagina 4.
- het plastic waarin de Carrefourfolder, de Flair en de Humo verpakt zijn. De Humo bevat een artikel met aanklacht tegen het vele plastiek dat in de zee terechtkomt.
- in de Delhaize zijn al enkele dagen geen chips met paprika te vinden.
- de krantenman die zich overslapen had, waardoor mijn ontbijt nieuwsloos was.

Wat was jouw grootste ergernis?