maandag, januari 28, 2008

Perplex

Gisteren werd de aftrap gegeven van de liedjeswedstrijd 'Eurosong' waarbij 20 kandidaten de komende weken strijden om later op het jaar België te vertegenwoordigen op het Eurosongfestival.

Femme Fatale Betty bracht een opmerkelijke act ... wellicht in de hoop om het succes van 'Pas de deux' te evenaren die anno voor een serieuse rel zorgde met hun nummer 'Rendez-vous' die naar het Eurosongfestival werd gestuurd.
Het heeft (voorlopig) niet mogen zijn voor Betty, die niet toonvast was ...





Maar dit alles terzijde ... want wat me meest fascineerde, was het decor van Eurosong. Niet alleen ik, maar ook mijn huisgenoten én vrienden zagen iets wat hen echt deed denken aan de minder-goeie-kant-van-Duitsland, zijnde het nazi-verleden.
Kwam het door de kleuren (rood en zwart)?
Of door de vorm van de letters of de vleugels?

Graag hoorde ik de mening van collega-bloggers. Zie ik ze werkelijk vliegen? Of vinden jullie ook dat er een vleugje Duitsland in de studio hangt?
Zo ja, waaraan zou dat dan liggen?

PS de terechte winnares van de eerste reeks was dit nummer van Katy Satyn


Labels:

vrijdag, januari 25, 2008

Misleid(erschap)

In een bui van opruimingswoede vond ik nog een merkwaardige foto, gepubliceerd in het Nieuwsblad van enkele weken geleden.
De foto op zich is geen voorbeeld van grote kunst. Je ziet de Guy, kersvers premier van een interimregering, afstand nemen van José Socrates, voorzitter van de EU.
Of met andere woorden: hij lijkt het voor bekeken te houden, nadat ze juist een goeie mop uitgewisseld hebben.



Maar voor de zoveelste keer zet een foto mij op het verkeerde been.
Want de 'ondertiteling' oftewel 'de tekst onder de foto' is= Portugees premier en EU-voorzitter José Socrates (r) verwelkomt Guy Verhofstadt bij het begin van de Europese top.)

Die combinatie van 'de foto' en 'de tekst' deed me spontaan denken aan Toon Hermans'definitie van een ober: dat is iemand die onder 't weglopen zegt dat ie eraan komt!

Labels:

woensdag, januari 23, 2008

De liga van de dipjes

Eerder toevallig vernam ik dat maandag laatstleden er de dag van de depressie was. Niet meteen opbeurend nieuws, maar in deze beurscrisisdagen is mogelijks dat gevoel op zijn plaats.

In die context las ik ook 'toevallig' dat er een Belgische liga van de Depressie bestaat. Dat lijkt me alvast een bizarre liga, waar het er waarschijnlijk vaak niet erg leuk aan toe gaat.

Zou je een partijkaart moeten voorleggen waarbij je je akkoord verklaart met enkele principes zoals ‘Lach enkel wanneer het niet anders kan’ of ‘Voel je je goed, doe er dan iets aan!?

Of moet in je curriculum vitae minimaal twee keer vermeld staan dat je een zelfmoord-gedachte hebt gehad of dat je drie keer in een put gezeten hebt. Voor alle duidelijkheid, de put die je gedolven hebt om alle tuinafval in te verbergen, telt hierbij niet mee.

Op de website van de Liga staat in het welkomstwoord dat een mens er niet voor kiest om depressief te zijn. Laat dàt een geruststelling zijn die op enig gejuich én positief gevoel mag onthaald worden. Maar ook dàt is het enige.

De Liga zorgt zelfs voor een aantal doe-het-zelf tips à la : ‘ga op een normale tijd naar bed, maar sta ook op een normale tijd op’ en ‘neem de tijd om te lachen’. Inderdaad, het leven kan eenvoudig zijn – zelfs voor een depressieveling.

Recent onderzoek bracht aan het licht dat mannen tijdens de vakantie méér depressief zijn. Deze uitspraak zal heel waarschijnlijk aanleiding geven tot allerlei grappenmakerij waarbij de link van de depressie wordt gelegd in het feit dat de man tijdens de vakantie van ’s morgens vroeg tot ’s avonds bijzonder laat met zijn vrouw én kinders onder één dak moeten leven – terwijl tijdens het werkjaar het aantal uren samen-zijn drastisch beperkt wordt.
Wees gerust, ik doe niet mee aan die flauwe grappenmakerij.
Ik zoek andere verklaringen voor de vakantiedepressie.

Dé oorzaak ligt volgens mijn bescheiden mening in het ontbreken van goeie humoristische televisieprogramma’s. Zeg nu zelf, kan jij blijven lachen met de zesendertigste herhaling van aflevering 16 van de Kampioenen? Of met Videodinges waar zogenaamde knotsgekke videoclips de man moeten bewegen een glimlach om zijn mond te toveren? Als dat moet gebeuren met de zoveelste uitschuif-partij van nonkel Basiel op het trouwfeest of de tuimelperte van kleine Lucas tijdens zijn verjaardagsfuifje –dan vrees ik dat de depri-achtigen onder ons nog een klein beetje dieper in het putje geraken.

Ik stel voor dat eenieder die er boven op wil geraken, een doorsnee roddelblad neemt én er enkel de titels van de artikels leest. Ik nam de proef op de som én geloof me: “Het werkt!”.

Ik wil je dan ook niet die titels onthouden uit Dag Allemaal nr 23:
“Ik ben verliefd op mijn zoon. Ik kàn niet van hem afblijven”
“Al die ongelukkig getrouwde moeders moeten niet zagen, maar weggaan bij hun man”
“Als een hersencel in iemands hoofd vindt dat hij in België met een jeep moet rijden, is er iets mis in dat hoofd”
“Ik zoek een man, maar een toekomst kan ik hem niet geven.”

Labels:

zondag, januari 20, 2008

Een gegeven paard

Ook Music Hall heeft het moeilijk om Cursief Huigje te doorgronden. 'Wie verschuilt er zich nu achter die pseudoniem?' zullen zij zich afgevraagd hebben. Vandaar wellicht de dubbele aanspreking in de mail, die ik vrijdagavond laat kreeg: "Beste mijnheer, mevrouw,Proficiat, U heeft zonet 2 kaarten voor de Nieuwjaarsproms met special guest Hans Liberg gewonnen!"


De proms werd aangekondigd als de magistrale mix van klassiek en musical. Magistraal was het niet (echt wow-momenten waren er echt te weinig) - maar toch wel best genietbaar.

Om een gratis avondje theater te kunnen meemaken, moet een mens echter eerst nog op zijn bestemming geraken. En Antwerpen kan best wel een mooie leuke stad zijn, maar o wee, wanneer je per ongeluk (en bij gebrek aan een GPS-madam die de weg wijst) een verkeerde straat inrijdt. Enfin, om 19u40 geraakten we in de parkeergarage (-2) onder de schouwburg. Daar werd de bezoeker ook volledig aan zijn lot overgelaten. Samen met een tiental andere gestranden was het wel een eind zoeken om de weg naar de lift te vinden. Van pijlen en andere aanduidingen heeft men blijkbaar in Antwerpen nog geen kaas gegeten.

Eens binnen was er nog een beetje klimwerk te verrichten. Onderweg kwamen we enkele drankautomaten tegen ... ik had dorst gekregen van het rondrijden in de antwerpse buurten ... maar overal hing er een bordje 'Defect' op. Maak dat één of andere grootmoeder wijs, maar mij niet. Het is enkel en alleen de bedoeling dat de bezoeker 'dure' drankjes drinkt tijdens de pauze van de voorstelling.

Om 19u55 geraakten we op rij 17 van het balkon. Met prachtig vergezicht! Maar een gekregen paard kijk je nu eenmaal niet in de bek. En Proms zijn voornamelijk om naar te luisteren, niet om naar te kijken. Of het zou moeten zijn, dat je oog valt op maestro Brossé of op de fluitiste - één van de 35 muzikanten.

Het werd een onderhoudende avond, met bekende klassieke muziekjes, afgewisseld met muziek uit de musical Moulin Rouge.

Maar het hoogtepunt van de avond vond ik wel het optreden van Hans Liberg, de Nederlandse muzikale (humoristische) duizendpoot - die ooit een Emmy Award won in New York.

Wie hem kent, zal zeker volgend fragment herkennen. Wie hem niet kent, zet je schrap en geniet van de muzikale humor van deze topmuzikant/cabaretier of noem je hem?




Labels:

vrijdag, januari 18, 2008

Kriebelen

krie·be·len (ov.ww., ook abs.)
1 de huid licht aanraken en zo een hinderlijke gevoel veroorzaken
2 heel klein schrijven => krabbelen


En als het kriebelt, moet je krabben! Dat dit plezant kan zijn, bewijst dit veertje. Klik er op, kies de taal én raak met het veertje eens het voorhoofd aan, de schouder, de dijen én vergeet zeker niet eens de tenen te kriebelen. Spektakel verzekerd!

Van kriebels gesproken ...

1. waarvan krijg jij de kriebels?

2. waar mag iemand je zeker niet kriebelen?

3. wat is jouw mooiste kriebelmoment aller tijden?

Alvast nog een fijn kriebelweekend!

maandag, januari 14, 2008

Even te gast in Aalst


Cursief Huigje heeft nieuwe horizonten verkend en kwam terecht bij deze Aalsterse weblog. Daar deponeerde hij een bijdrage, getiteld 'Warre in de Werf'. Te lezen op datum van 13 januari.

Benieuwd? Surf dan op volle snelheid naar Aalstblogt.
Btw dé Warre was fantastisch!

Labels: ,

zondag, januari 13, 2008

Rustdag

Toen God bezig was aan zijn meesterwerk – de creatie van een leefbare wereld – moet hij toch wel wat gezweet hebben. Zes dagen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat uit het niets iets creëren dat de moeite waard is. Het is geen evidentie, zelfs niet voor een godheid.
Wat moest hij namelijk allemaal op de wereld neerzetten: licht, lucht, virussen, bacteriën, apen, water, zon, verstand, gevoelens, appels, slangen, mannen en vrouwen. Dat hele zooitje in één weekje uit het niets toveren, vraagt zeker heel wat kracht, moed en zelfopoffering.
Het kan bijna niet anders dat God na die zes dagen pompaf was.
Een mens zou het zeker niet zolang kunnen volhouden, een god heeft ook zijn grenzen.
En zo ontstond een rustdag.

Ik zat nog maar net in het eerste leerjaar of er werd mij al ingepompt dat op zondag de Heer moet herdacht worden. Ik zag het al voor mij: de Heer, zwaar vermoeid na een week werken, uitgeteld in zijn hemelbed. Sint-Pieter zorgt ervoor dat hij maar met mondjesmaat bezoek krijgt. De haak wordt van het telefoontoestel gelegd, zo is de rechtstreekse lijn tussen aarde en hemel even onderbroken. Van computers was er allang geen sprake, dus een bemoedigend mailke sturen naar God kon ook al niet.

Dan maar met zijn allen naar de zondagsmis. Plaats nemen achter de derde pilaar, zorgen voor voor wat ‘kleutergeld’ en voor de rest wat dagdromen.
De mis werd dan voor de categorie ambtenaren, landbouwers en onderwijzers gevolgd door een uitgebreid bezoekje aan de plaatselijke herberg, waarna dan thuis de preek aanhoord moest worden.

Op straffe van twee weesgegroetjes en drie onze vaders is werken op zondag niet toegelaten. Zeg nu zelf, de luiheid en lusteloosheid krijgt alle kansen. Dat is strijdig met één van de zoveel geboden. Stilaan groepeerden zich mensen die vonden dat werken op zondag in feite aan te raden was.
Ze konden dit zelfs aantonen met de bijbel.
Het is namelijk de plicht van de mens om zoveel mogelijk te leven naar Gods voorbeeld: dus werken en nog eens werken.

Werken op zondag kàn onder bepaalde condities.
Het moet gaan over ander soort werk dan dat je gewoonlijk doet.
Dus een slager mag niet op zondag een koebeest versnijden voor de diepvriesvakken.
De Koning mag zijn eega geen nieuw kroontje opzetten.
Frank Vandenbroucke mag niet met de fiets naar de bakkerin rijden, of het zou moeten zijn dat hij minister van arbeid wordt.
De poetsvrouw moet voor die éne dag toelaten dat er stofjes neerdwarrelen op de tafel.
Sergio mag niet zingen onder de douche.
Geena Lisa kan op het familiefeestje niet aankondigen dat ze het even bekeken houdt met Kid Coco worden.
Tom Lenaerts mag op zondag geen vragen stellen.
Misschien denk je: ‘wie zal dat controleren?’
Ik weet echter dat God alles ziet, alles hoort en alles ruikt.

Probleem is er wel voor de werkloze.
Wat mag hij dan doen op zondag?
Het moet ander soort werk zijn dan tijdens de week.
Hij heeft geluk, hij mag van alles en nog wat presteren – hij moet er enkel voor zorgen dat hij geen stempel zet op formulieren.
Voor de rest is alles toegelaten, behalve niets doen.

Labels:

dinsdag, januari 08, 2008

Stokjes vangen (1)

Het jaar, dat volgens de Belgische Post 367 dagen zal tellen, is nog maar pas begonnen of Cursief Huigje kreeg al twee stokjes toegeworpen. Eentje van Sara én eentje van Els.
Vandaag grijp ik het stokje vast gegooid door Els.

3 artiesten die Cursief Huigje in 2007 leerde kennen:

Luka Bloom, een Ierse singer-songwriter: een artiest die al ruim 20 jaar meegaat, maar die nu pas in mijn vizier kwam, via een tip van één van mijn collega-bloggers.

Paul Potts, in het dagelijkse leven verkoper van gsm-telefoons en amateur-operazanger: hij verwierf internationale bekendheid na zijn overwinning in de 'Britains's got talent'-wedstrijd. Cursief Huigje besteedde reeds eerder aandacht aan dat fenomeen. En deze week nog kreeg ie de eerste full-cd van Paul Potts cadeau. De moeite waard!

Gunter Lamoot, een westvlaamse stand-up comedian. Ik zag hem live aan het werk in de Aalsterse werf, waar hij op navolgbare wijze zijn Veroniek-typeke bracht. Ronduit schitterend.

3 dingen die Cursief Huigje niet licht zal vergeten:

Siena, voor het tweede jaar op rij brachten we de vakantie door in het hete Toscane. Ook nu zorgde het schelpvormige Piazzo del Campo voor een fantastisch niet-te-omschrijven gevoel.

optreden van
Herman Van Veen in CC De Werf te Aalst. Een onvergetelijk mooie avond.

het samen zijn, de genegenheid, het geplaag, de liefde, de vlinders, de etentjes, de gedeelde lach en traan ... met mijn eega alsook met enkele bovenste beste vrienden. (ben ik nu een beetje te klef?:)

3 stommiteiten/blunders/schaamtelijkheden

's morgens eens op bureau
koffie gezet. Eerst voldoende water in het reservoir gedaan, vervolgens enkele schepjes Douwe Egberts, daarna op de knop geduwd. Echter was ik vergeten om de koffiekan op de juiste plaats te zetten. Dus was er na verloop van tijd over koffie te vinden, op de vloer, op de papieren ...

op een andere morgen er eens in geslaagd om zo verstrooid te zijn dat de Citroen Picasso (weliswaar traagjes) tegen de voorliggende auto botste. Gelukkig waren het twee sterke auto's, er was geen krasje te zien.

in 2007 enkele keren in geslaagd om voor een gesloten bibliotheek, bank en winkel te staan.

3 dingen waar Cursief Huigje trots op is

trots op enkele foto's die geplaatst zijn op
deze blog.

trots op de kinderen die elk op hun eigen manier beslissingen nemen in hun leven.

trots dat we (ik en een collega) op één jaar tijd meer dan 75 000 euro fundraisinggeld ingezameld hebben voor
het goede doel.

3 gekochte of gekregen dingen

nostalgie boven alles: de aankoop van
een platenspeler.

de vele gratis
filmtickets die ik won, en daardoor prachtige uren in de cinema kon doorbrengen met 'Caramel', ' A mighty heart', 'Venus', 'Dagen zonder lief', 'Becoming Jane' ....

twee schilderijen van
Brian Edmonds, een Amerikaanse collega-blogger die daarmee zijn dank uitdrukte voor een aantal foto's die ik hem bezorgde.

3 mensen die dit stokje van Cursief Huigje krijgen

Maxentia, Julia en Cat mogen zich opmaken om aan de slag te gaan. Vangen maar, dit stokje!!

Labels: ,

vrijdag, januari 04, 2008

De jacht

De sperperiode is voorbij. Daarom op deze heuglijke dag het volgend blogje:

De jacht is vandaag officieel geopend. Sinds de middeleeuwen wordt de Heilige Hubertus, patroon van de jagers en de jachthoornblazers weliswaar op 3 november gevierd maar vandaag zijn vooral bij mensen van het vrouwelijk geslacht het jachtinstinct enorm aangewakkerd. merken.

Reeds vóór dag en dauw zag je hen het warme nest verlaten. In uitzonderlijke gevallen werden ze geflankeerd door een mannelijk specimen. In tegenstelling tot in de oertijd was zijn opdracht niet ‘eten vinden voor zijn kroost’ maar wel ‘het vervoeren van de vrouw des huizes’. Richting prooi.

Aanvankelijk had hij zich van weg vergist én loodste hij zijn wagen richting ‘Bossen van Vlaanderen’. Nadat zijn vrouw al haar duivels had ontbonden (want zo zou de prooi mogelijks door andere jagers buitgemaakt zijn) , leidde hij haar de stad binnen – ondertussen een smekend gebed prevelend aan de Heilige Hubertus.

Het vinden van een plaatsje van waaruit de prooi best geslopen zou worden – was ook al geen sinecure. Op veilige afstand werd de wagen achtergelaten, tegen de wind in gingen ze voorzichtig (maar toch met merkbare spanning) richting plaats van het gebeuren.

De straat was even vóór negen uur nog haast verlaten. Het leek alsof alle prooien, verstopt in bakken, rekken of manden op deze eerste dag van de jacht nog veilig zouden zijn. Ze ademden nauwelijks hoorbaar (kwestie om mogelijke jagers niet te lokken) opgelucht adem.

Maar plots werd de hoofdstraat vanuit alle windstreken aangevallen door vrouwen in jachtkledij ttz in pelsen mantels of met warme sjalen of handschoenen.
Hun ogen keken voortdurend van links naar rechts …
de straatgeur opsnuivend …
de omgeving verkennend …
de wapens onopvallend in hun handtas verstopt …
klaar om met een grote vangst thuis te komen.

En dan – klokslag 9 uur was het zo ver … de deuren van vele huizen openden zich … de prooien waren niet meer veilig … van alle kanten uit werd er geduwd en getrokken … prooien vielen op de grond, sommigen werden verpletterd … velen werden triomfantelijk meegesleept richting kassa … en dan kwam het moment van de afrekening … het wapen werd bovengehaald … en genadeloos werd de prooi eigendom van de jager, weliswaar nà het intikken van een code …

Buiten stonden de mannen van de jagers op uitkijk … ze sleepten de steeds maar aangroeiende hoeveelheid prooi mee … kilometers ver … uren lang …

’s Avonds werd op vele plaatsen in het land feest gevierd … de prooi wordt door de jagers geshowd … geprezen … geloofd …
In de nis boven de voordeur pinkt het beeld van Heilig Hubertus een traan weg … jagen is zo vaak ontroerend.

Labels: